В петък вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка точно месец след

...
 В петък вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка точно месец след
Коментари Харесай

Хронологията зад оставката на Валери Симеонов

 В петък вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка тъкмо месец след изявлението, което предизвика недоволството против него. През октомври той назова майките от самодейността „ Системата ни убива ”  „ кресливи дами ”, а децата им – „ сякаш заболели ". На 16 ноември вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, а министър-председателят Бойко Борисов я одобри.
 
На 16 октомври в изявление пред телевизия СКАТ Валери Симеонов разяснява митингите на майките на деца с увреждания. " Група кресливи дами, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца, без грам майчинско възприятие и грижа за тях ", сподели той преди месец. Същия ден съветът за тристранно съдействие се събра да разиска проектозакона за хората с увреждания, за който Симеонов сподели, че е " заченат в грях и под напън ". Именно с гледище за законови промени майките излязоха на митинги по-рано през годината.

Изказването на Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания провокира нова вълна на неодобрение от тяхна страна - този път с гледище за неговата оставка.

На 19 октомври министър председателят Бойко Борисов сервира извинения на майките на деца с увреждания и сподели, че на мястото на Симеонов също щял да го направи. " Крайно време е всеки да си мери думите. Такъв език е първо неприемлив, второ е погрешен ", безапелационен бе министър председателят

Същия ден Валери Симеонов съобщи, че бил свестен погрешно: " Смисълът на изявлението ми е, че с децата инвалиди се спекулира, даже и откакто държавното управление одобри законопроект и удовлетвори всички претенции на майките ".

На 23 октомври Симеонов заяви за проведен в негова отбрана контрапротест и прикани той да не се състои. „ Не считам, че стабилността на държавното управление зависи от моята оставка. Не мисля, че моята фигура е кой знае какъв брой значима. Не мога да приема морални оценки от всевъзможни направления - изпод, от горната страна, отляво, отдясно. Аз имам лично мнение, изразил съм го. Продължавам да държа на него “, сподели тогава той.

На идващия ден обаче по гледище на Коалиционния съвет, Симеонов сервира своите извинения на " всички, които са били наранени или са се почувствали афектирани " от неговото изявление. „ По никакъв метод не съм целял да обидя който и да било “, съобщи той. Поднесените от страна на Симеонов извинения не стопираха митингите на майките на деца с увреждания в центъра на София.

Месец след изявлението, провокирало публично неодобрение, Симеонов подаде оставка, а Борисов я одобри.

Майките на деца с увреждания видяха в това " извоювана борба ", само че бяха безапелационни, че ще продължат митингите до момента в който оставката на Симеонов се одобри от Народното събрание, а също по този начин ще останат на палатка край Народното събрание до окончателното приемане на законовите промени. Предстои те да бъдат гледани на второ четене от Народното събрание.
 
В рамките на година и половина на поста вицепремиер Валери Симеонов съумя да притегли интереса към себе си с още едно отказано опрощение - към съветския патриарх Кирил, който назова " второразрядно руско ченге ", припомня NOVA. Шум се подвигна и в „ Слънчев бряг ”, където среднощните акции на вицепремиера, целяха да подсигуряват „ спокоен ” туризъм. През февруари пък Симеонов влезе в неприсъствен спор с евродепутатката Ска Келер като изиска външното ни министерство да я разгласи за личност „ нон грата ”, тъй като се месела във вътрешните ни каузи по тематиката за втори въжен превоз в Банско. Вицепремиерът потърси и дупки в оградата на границата с Турция, откакто Елена Йончева го упрекна в злоупотреби. Преди това, още веднъж на границата Симеонов се опита самичък да управлява пътуващите от Турция към страната ни гласоподаватели.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР